Cum ne comportam daca masina inchiriata se defecteaza

Desi companiile de inchirieri de masini isi pastreaza in general vehiculele intr-o stare de functionare sigura si functionala, ramane totusi posibil ca acestea sa se defecteze din cand in cand. Daca vi se intampla acest lucru, prima dvs. reactie ar trebui sa aveti in vedere siguranta Dvs si a pasagerilor din automobil. Apoi, va trebui sa inspectati autoturismul pentru a determina cauza defectarii, si sa sunati la firme de rent-a-car pentru a determina cel mai bun curs de actiune. In functie de locatia unde va gasiti atunci cand masina se defecteaza, poate fi necesar sa apelati la un taxi, sau sa gasiti un alt mijloc de transport. De asemenea, inainte sa plecati din parcul auto al firmei la care ati apelat, este indicat sa faceti o verificare a automobilului pentru defectiuni.

Stati calm si iesiti din trafic

Indiferent daca masina dvs. s-a defectat in timp ce era oprita intr-o parcare, sau in timp ce conduceti pe autostrada, nu trebuie sa reactionati niciodata cu panica. Stati intotdeauna calm si pastrati mintea limpede. Daca sunteti in mers, dirijati masina spre marginea drumului, si procedati la o oprire completa.

  • Daca aveti dispozitive de siguranta – de exemplu dispozitive reflectorizante – asezati-le pe marginea drumului, astfel incat masinile care circula sa va vada din timp si sa va poata evita in siguranta.
  • Nu incercati sa conduceti masina mai departe dupa ce a intervenit avaria. Daca faceti acest lucru, puteti deteriora vehiculul si mai tare; in plus va puteti pune pe dumneavoastra si pe pasageri in pericol.

Apelati la ajutor daca este necesar

Daca masina inchiriata a fost implicata intr-un accident sau daca se defecteaza noaptea, sau intr-o zona nesigura sau necunoscuta, poate fi necesar sa apelati la ajutor. Dupa ce ati iesit in siguranta din trafic, utilizati telefonul mobil pentru a suna 112 (daca ati fost implicat intr-un accident) sau numarul de telefon al unei firme de asistenta rutiera – in functie de gravitatea incidentului.

  • In schimb, daca masina se defecteaza intr-o zona sigura, populata si nu are nimeni ranit, este posibil sa nu fie nevoie sa telefonati politia. Intr-o situatie sigura, apelati mai intai compania de rent a car, iar apoi, sunati la o firma de tractari.

Inspectati vehiculul

Daca puteti iesi in siguranta din masina si puteti sta intr-o locatie in care nu sunteti in pericol sa fiti lovit de masinile care trec (adica nu pe mijlocul drumului), inspectati masina pentru a determina unde a avut loc avaria. Daca defectiunea a fost mecanica, va trebui sa convingeti compania de inchirieri ca nu este vina dvs, si nu trebuie sa fiti obligat sa platiti pentru daunele auto.

  • Utilizati camera telefonului dvs. (sau o camera foto reala) pentru a face fotografii cu partile deteriorate, daca este vizibil.
  • Daca ati avut vina pentru defectiune, prin neglijenta sau conducere iresponsabila, va trebui sa platiti pentru daune.