Suspendarea permisului pentru utilizarea telefonului in timpul condusului

Recentele modificari facute Codului Rutier cu privire la utilizarea telefonului pe timpul conducerii au fost deja adoptate de Guvernul Romaniei. Deci, chiar simplul tinut in mana al telefonului este pasibila de a fi drastic santionata de agentii Politiei Romane, in conformitate cu noua lege. Aceste noutati au ca tinta prevenirea pe cat posibil a accidentelor rutiere care sunt provocate de catre soferii cu atentia distrasa de telefonul mobil.

Numarul accidentelor rutiere care au fost provocate, in ultimii ani, de transmisiunile in direct de pe diverse retele de socializare ori folositrea telefonului in alte scopuri, s-a ridicat ingrijorator, reprezentand un factor principal de distragerea atentiei conducatorilor auto. Ca urmare, devenind o problema reala pentru siguranta rutiera, aceste masuri luate de autoritati au fost chiar mai mult decat obligatoriu.

Sanctiuni pasibile

Legea interzice atingerea cu mana a telefonului mobil ori a oricarui alt aparat mobil care este prevazut cu functie de redactare a textului sau cu funcții de inregistrare foto / video, pe timpul conducerii unei masini pe drumul public. A nu respecta prevederile legii va fi motiv de sanctionare cu o amenda intre sase si opt puncte-amenda dar si cu patru puncte de penalizare. In cazul in care gradul de pericol va creste, asta insemnand ca titularul acelui permis de conducere incalca simultan alta regula cu privire la circulatia autovehiculelor, va fi pasibil de o amenda de patru-cinci puncte-amenda plus suspendarea dreptului de conducere pentru o perioada de treizeci de zile. Soferii pentru care n-a fost prevazuta obligatia detinerii permisului auto vor fi si ei pasibili de aceste penalizari.

Introducerea modificarilor are ca scop scaderea importanta a accidentelor de circulatie care au ca motiv de lipsa atentiei soferilor, care sunt distrasi de uzul telefonului mobil ori al oricarui aparat prevazut cu functie de redare a textului ori de inregistrare foto si/sau video.

Reglementarile devin efective in termenul de 60 zile scurs de la publicarea reglementarilor in paginile Monitorului Oficial al Romaniei. Intre timp, Politia Rutiera va intreprinde activitati pentru informarea tuturor participantilor la traficul rutier.

De asemenea, facem si noi recomandarea catre toti cei care fac apel la serviciile noastre specializate in inchirieri auto sa evite pericolele mai ales prin neutilizarea telefonului mobil la volanul masinii.