Cu istoria bogata, scena culturala plina de viata, terasele si cafenelele pline de viata si o populatie robusta de studenti, Timisoara, Capitala Europeana a Culturii din 2021 este un oras din Romania care merita neaparat vizitat. Iata 5 motive pentru care ar trebui sa adaugati Timisoara pe lista de destinatii la urmatoarea vizita in Romania.
1.Istorie fascinanta
Timisoara a fost locuita din cele mai vechi timpuri de daci, si mai tarziu de romani, care au numit-o Castrum Temesiense. Mentionata prima data in 1212 ca cetate, pana in secolul al 14-lea a devenit un avanpost important in lupta dintre crestinatate si turcii musulmani otomani. Aici s-au adunat cruciatii maghiari si francezi inaintea bataliei de la Nicopole (1396), una dintre ultimele cruciade la scara larga. Din secolul al XVIII-lea, s-a dezvoltat in jurul nucleului fortificat si mai tarziu a inceput sa se transforme intr-un important centru economic si industrial. Orasul a inflorit intre perioada interbelica si perioada comunista, cand populatia sa s-a triplat.
La 22 decembrie 1989, in urma unei revolte populare, Timisoara a devenit primul oras roman liber de comunism, pornind Revolutia Romana care a rasturnat regimul dictatorial al lui Nicolae Ceausescu.
2.Trecut incarcat de inovatii
In 1884, Timisoara a fost primul oras european continental, si doar al doilea din lume – dupa New York – care a avut iluminat stradal electric. Dupa ce contractul orasului cu compania vieneza care i-a furnizat gazul folosit pentru iluminat s-a incheiat, orasul a decis sa testeze un nou sistem revolutionar de iluminat public. La 12 noiembrie, 731 de lampi electrice au fost folosite pentru a lumina strazile Timisoarei, deschizand calea catre viitorul sau luminos. Cele doua lampi din fata Castelului Huniade, care gazduieste Muzeul Banatului, sunt o amintire a acestui fapt.
Capitala regiunii Banat a fost si al doilea oras european, si primul din Romania, care a introdus tramvaie trase de cai in 1869.
3.Centru universitar
De cand regele Ferdinand I a acordat Timisoara statutul de centru universitar in 1920, orasul a atras cele mai stralucitoare minti din tara, si nu numai. Timisoara are acum patru universitati publice, si tot atatea private. Populatia studentilor din oras – numarand aproximativ 60.000 de studenti – imprumuta orasului o atmosfera proaspata, tinereasca.
4.Culturi multiple
De-a lungul istoriei sale, Timisoara a adunat o multime de culturi care au coexistat. O comunitate musulmana importanta din secolul al XVII-lea, in timpul stapanirii otomane, iar mai tarziu, maghiarii, sarbii, germanii si evreii au numit acest oras casa lor.
In prezent, Opera Romaneasca, impozanta cladire din Piata Victoriei, gazduieste Opera, precum si Teatrul National Roman Mihai Eminescu, Teatrul de Stat German si Teatrul de Stat Maghiar Csiky Gergely. Mai mult, slujbele de la Domul Catolic se desfasoara si astazi in limbi romana, maghiara si germana.
5.Arhitectura uimitoare
Arhitectura Timisoara este primul lucru care se remarca atunci cand vine vorba de bogatul patrimoniu cultural al orasului.
Cu o inaltime de 80 de metri, cu cele 11 turnuri si sapte clopote, Catedrala Metropolitana din Timisoara este una dintre cele mai impunatoare cladiri din oras. Cupola sa este construita in stil moldovenesc, in timp ce arcadele laterale sunt in stil bizantin, iar podele de mozaic recreeaza motive gasite in covoarele in stil banat. Primaria si Palatul Neuhaus, proiectate de talentatul arhitect de origine maghiara Laszlo Szekely, se adauga pe lista reperelor arhitecturale ale orasului.
Cupola catolica este cel mai important monument baroc din regiunea Banatului. Interiorul sau somptuos prezinta noua altare decorate in stil rococo, realizate de pictori si sculptori vieni. Nu in ultimul rand, cladirile Art Nouveau sunt imprastiate in toata zona fostei cetati. Palatul Dicasterial, care gazduieste Palatul Justitiei, este o copie a Palazzo Medici din Florenta.
Vizitarea Timisoarei este mult mai usoara atunci cand aveti un mijloc de transport confortabil la indemana. Desigur, exista tramvaie, autobuze, troleibuze si taxi-uri, insa o masina aflata permanent la dispozitie Dvs este o optiune mult mai placuta pentru unii. Din acest motiv, puteti lua in calcul un serviciu de rent-a-car. Cititi si articolul Ce avantaje ai cand apelezi la o firma de inchirieri auto pentru mai multe detalii.