Cetatenii din S.U.A., Canada , Australia care inchiriaza autoturisme in Romania au nevoie de permis de conducere international?

Cu  o experienta  de peste noua  ani in activitatea de inchirieri auto  pe piata timisoreana, am avut parte de clienti din toate  colturile lumii, si bineinteles, si  de pe alte continente . Pana acum 3 sau  4 ani singurele noastre conditii pt clienti erau sa aiba  un permis de conducere valabil, sa aiba minim  21 ani varsta si minim un an experienta permis  auto. In 2016 am avut client un domn cu origini  romanesti, insa cu cetatenie canadiana. Pt  prima data ne-am confruntat cu intrebarea: “sunteti sigur ca permisul  de conducere Canadian este perfect valabil in Europa, si in special in Romania?“. Pentru cateva  secunde, nu am stiut ce sa raspundem – desi eram 90% convinsi ca nu exista restrictii si  ca, da este valabil. Am inchiriat un autoturism respectivului domn, si totul a descurs bine. In ultimii doi ani, aceste intrebari au fost tot mai dese din partea cetatenilor care posedau permis in tari precum America, Australia, Canada, China, Japonia etc . Astfel am fost determinati sa obtinem informatii corecte de la organele competente. 

Dorim sa impartasim cu toti cei interesati – atat cei  care ofera spre inchiriere autoturisme, cat  si cei care doresc sa inchirieze dar poseda  permis auto in tarile amintite mai sus – ca DA , AU NEVOIE  DE INTERNATIONAL DRIVING LICENSE pentru a li se permite sa canduca  autoturisme pe teritoriul Romaniei .

Obtinerea permisului international se poate  obtine foarte usor prin solicitatea acestuia de  la un birou local al AAA (American Automobile Association) sau  AATA (American Automobile Touring Alliance) in cazul S.U.A .

Conditii pt a solicita un permis de conducere international : sa aveti cel putin 18 ani, sa prezentati două fotografii  tip pasaport si permisul dumneavoastră de conducere valabil din S.U.A. Costul pentru un permis de conducere international de la aceste organizatii autorizate de Departamentul de Stat din SUA este de  aproximativ 20 USD.

Obligatiile  celui care ofera  spre inchiriere un autoturism  pe teritoriul Ramaniei este sa  informeze cetatenii din tarile respective ca  au nevoie de INTERNATIONAL DRIVING LICENSE pt a  inchiria si conduce un autoturism pe teritoriul UE, si implicit al Romaniei .

Cetatenii care  poseda un permis  de conducere VALABIL dintr-o  tara membra a UNIUNII EUROPENE nu  au nevoie de INTERNATIONAL DRIVING LICENSE  pentru a inchiria si coduce un autoturism  pe teritoriul Romaniei.